top of page
Maria Lazar - Mirakel Spektakel udgivet på Forlaget Klara W.

Maria Lazar

"Hvordan har man kunnet glemme Maria Lazars forfatterskab?"

Sådan spørger avisen Die Zeit d. 6. august 2020. 

Maria Lazar blev født i Wien i 1895. Hjemmet var borgerligt-jødisk, men hendes forældre konverterede senere til katolicismen.

 

Dannelse

Maria fik sin gymnasiale uddannelse hos Eugenie Schwarzwald, hvor berømtheder som maleren Oskar Kokoschka og arkitekten Adolf Loos underviste. Andre berømtheder og kulturpersonligheder i Eugenies bekendtskabskreds var Robert Musil og Elias Canetti, som Maria Lazar også lærte at kende. I skolen blev der undervist i moderne østrigsk litteratur, psykoanalyse og den nyeste musik. Det var Eugenie, som blev Marias nære ven, der opdagede hendes talent og opfordrede hende til at skrive.

Debutromanen

Efter studentereksamen blev Maria Lazar selv lærerinde og i 1920 udkom hendes første bog Forgiftningen (den danskFe oversættelse udkom i 2019). Romanen, der kan læses selvbiografisk, beskriver en ung kvindens kamp og oprør mod sin borgerlige familie.

Voksende anerkendelse

Maria Lazar begyndte derefter - efter kortere studier i filosofi og historie - at skrive journalistik og dramatik, et af hendes stykker blev opført i Wien. Hun skrev artikler for den venstre-liberale wieneravis Wiener Tag og andre aviser fra den socialdemokratiske presse. I de følgende år opnåede hendes bøger, der ofte udkom som føljeton i aviser, en pæn succes.

Ægteskab med Strindberg

I 1923 giftede hun sig med Friedrich Strindberg, der var søn af August Strindbergs anden kone Frida Uhls og forfatteren Frank Wedekind. Sammen fik de datteren Judith, som Maria Lazar opdrog alene, da hun blev skilt efter få års ægteskab.

Emigration til Danmark

I 1933 emigrerede Maria Lazar til Danmark. Her boede hun den første tid sammen med Helene Weigel og Berthold Brecht hos Karin Michaëlis på Thurø. Den noget ældre Karin Michaëlis havde hun allerede lært at kende, da hun gik i skole hos Eugenie Schwarzwald, og deres venskab varede hele Marias liv, trods den store aldersforskel. Karin Michaëlis har beskrevet Maria Lazar som en intelligent og menneskeklog kvinde med en ubestikkelig integritet. Netop denne integritet gjorde det svært for hende at få sine bøger udgivet under de begyndende nationalsocialistiske strømninger i Østrig.

Mirakel Spektakel

Maria Lazar flyttede senere til Vanløse i nærheden af København, og i 1935 skrev hun under pseudonymet Ester Grenen Mirakel Spektakel (originaltitel: Die Eingeborenen von Maria Blut), men intet østrigsk forlag ønskede på det tidspunkt at udgive bogen. Et uddrag af bogen blev trykt i 1937 i exiltidsskriftet Das Wort i Moskva. Hele bogen udkom posthumt i 1958.

Flugt til Sverige

I 1939 flygtede Maria Lazar videre til Sverige, hvor hun pga. sit ægteskab med Strindberg havde statsborgerskab.

Her overlevede hun krigen, men ramt af svær sygdom tog hun sit eget liv i 1948.

Maria Lazar: About
bottom of page